Εθελοντισμός

Είμαστε η Α΄ λυκείου του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας η οποία ασχολείται με το project (διερευνητική εργασία) με θέμα τον εθελοντισμό.
Οι υποόμαδες οι οποίες δουλεύουν μέσα στην ομάδα του εθελοντισμού...

Ομάδα 1: Ομάδα Ερωτηματολογίων:Ιωάννα, Χριστίνα,Σοφία,Ήβη

Ομάδα 2: Ομάδα Έρευνας κ Συνεντεύξεων:Βάλια,Ιφιγένεια,Ειρήνη,
Δήμητρα,Χριστίνα

Ομάδα 3:Ομάδα Πολυμέσων:Τζένη,Πέρσα,Αλεξάνδρα,
Άρτεμις,Χρυσανθέμη

Ομάδα 4:Ομάδα Δράσης:Αντρέας,Χρήστος,Νίκος,
Άρης,Αποστόλης

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» (εν συντομία «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού»). Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων. Ο στόχος αυτός επιμερίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
1) Δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για τον εθελοντισμό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
2) Ενίσχυση των διοργανωτών εθελοντικών δραστηριοτήτων για βελτίωση της ποιότητας των εθελοντικών δραστηριοτήτων
3) Αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων
4) Ευαισθητοποίηση για την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού 
Στο πλαίσιο του “EYV 2011 – Relay” (πρόγραμμα εθελοντών ανταποκριτών), θα πραγματοποιηθούν 12 συνολικά μίνι-αφιερώματα σε εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Δύο εξ αυτών θα πραγματοποιηθούν από την Ισπανίδα εθελόντρια Clara Sanz, σε δύο από τις οργανώσεις που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην πρόσκληση συμμετοχής στο Relay από Ελλάδα.  Οι οργανώσεις που επιλέχθηκαν για τα εν λόγω αφιερώματα είναι: α) Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών  http://www.ctp.gr/site/ και β) ο Αρκτούρος http://www.arcturos.gr/gr/ Τα υπόλοιπα 10 αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν από τον Έλληνα εθελοντή ανταποκριτή (Relay Reporter) Δημήτρη Αργυρίου. Το πρώτο αφιέρωμα αφορά το Ίδρυμα Μέριμνας για το Ειδικό Παιδί "Αγία Μαρίνα"- Ειδικό Παιδικό Σταθμό στην Καβάλα και μπορείτε να το δείτε εδώ: http://volunteers.neagenia.gr/index.php?option=com_videoflow&task=cats&cat=20&sl=categories&layout=listview&Itemid=10.

.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για πρωτοπόρα προγράμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011. Σκοπός της πρόσκλησης είναι η υποστήριξη ενός ή δύο πρωτοπόρων προγραμμάτων ανά κράτος-μέλος, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέξει και θα χρηματοδοτήσει με στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων και καινοτόμων εγχειρημάτων που αποσκοπούν στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμων συνεργασιών μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στον χώρο του εθελοντισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/citizenship/news/news1092_en.htm
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Νοεμβρίου 2010.

Οι πληροφορίες αυτές βρέθηκαν απο μέλη της ομάδας Δράσης (Ομάδα 4)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Αυτό το ερωτηματολόγιο θα μοιραστεί στα παιδιά της πρώτης λυκείου στα Λύκεια Τρίτο (3ο) και Πρώτο (1ο) (Ερωτήθηκαν 200 παιδιά κ απο τα δύο σχολεία)

1.ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.? .... ΝΑΙ:95% ΟΧΙ:6%

2.ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟΣ? ...ΝΑΙ:93%  ΟΧΙ:7%

 3.ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.? ...ΝΑΙ:70% ΟΧΙ:9%

4.ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.? ...ΝΑΙ:48% ΟΧΙ:52%

5.ΠΗΡΕΣ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΣΟΥ.? ...ΝΑΙ:37% ΟΧΙ:63%

6.ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.? ...ΝΑΙ:59% ΟΧΙ:41%

7.ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ.? ...ΝΑΙ:47% ΟΧΙ:53%

8.ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΥΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.? ...ΝΑΙ:80% ΟΧΙ:21%

9.ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.? ...ΝΑΙ:35% ΟΧΙ:65%

10.ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ...
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ:32%
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:17%
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ: 35%
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟΡΩΝ:11%
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:8%
Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε απο την ομάδα ερωτηματολογίων (Ομάδα 1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Κάποιες φωτογραφίες σχετικά με το θέμα της ομάδας μας.!!






οι φωτογραφίες βρέθηκαν απο την ομάδα πληροφόρησης (ομάδα 2)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ





Αν έχεις χρόνο και όρεξη να στηρίξεις τις δράσεις τις ΕΛΙΞ ακόμα και όταν δεν τρέχει κάποιο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε μια από τις παρακάτω ομάδες στήριξης συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρεις εδώ. (αίτηση εθελοντή)
Α. ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΞ.
Στήριξη σε εκδηλώσεις, διοργάνωση ημερίδων, εκπροσώπηση της οργάνωσης, μεταφράσεις, επαφή με Μ.Μ.Ε. , αρθρογραφία, βοήθεια στην εκστρατεία προώθησης του έργου της ΕΛΙΞ κ.α.
Επικοινώνησε στο communication@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε

Β. ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Υ.
Μαθήματα ελληνικών, διοργάνωση δραστηριοτήτων για την ομαλή και ευχάριστη διαμονή τους , ξενάγηση του τόπου που διαμένουν, φιλοξενία εθελοντών για ένα χρονικό διάστημα.
Επικοινώνησε στο volunteers@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε
Γ. ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια ως εκπρόσωπος της οργάνωσης, εμπλοκή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα
Επικοινώνησε στο volunteers@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε (για διεθνή σεμινάρια), projects@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε (για τα σεμινάρια ομαδαρχών)

Δ. ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Δημιουργία βάσεων δεδομένων, αρχείου φωτογραφιών, κατάλογος workcamp, δημιουργία υλικού εκδηλώσεων
Επικοινώνησε στο elix@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε

Ε. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αν ζεις εκτός Αθηνών και θέλεις να προωθήσεις τις δράσεις της οργάνωσης στους νέους της περιοχής σου μπορείς να μας δηλώσεις το ενδιαφέρον σου να δημιουργηθεί μια τοπική ομάδα στήριξης στη πόλη σου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τοπική ομάδα στήριξης στη Θεσσαλονίκη. Επικοινώνησε στο elix@elix.org.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η δημιουργία τοπικής ομάδας σε μια πόλη έχει διττό σκοπό:
1. την υποστήριξη των δράσεων της οργάνωσης γενικά και ειδικά αυτών της ευρύτερης περιοχής σου.
Η υποστήριξη των δράσεων και προγραμμάτων της οργάνωσης θα περιλαμβάνει:
- Προβολή της Έλιξ στη πόλη σου, των στόχων, αξιών και δράσεών της, μέσω αφισοκολλήσεων, ΜΜΕ, event, συμμετοχή σε φεστιβάλ, παρουσία στο πανεπιστήμιο και street action.
- Στήριξη των προγραμματισμένων workcamps που βρίσκονται κοντά στη πόλη σου. Aυτό μπορεί να περιλαμβάνει
A. Βοήθεια στην προσέλκυση εθελοντών και ομαδαρχών
B. Στήριξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων τους
2. την υλοποίηση δικών της δράσεων σε τοπικό επίπεδο και σε τακτική βάση.
Σε συνεργασία και με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εθελοντών, η ομάδα μπορεί να σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει άλλες τοπικές δράσεις. Τις δράσεις αυτές θα μπορεί να τις προτείνει η ομάδα, με την προϋπόθεση να εμπίπτουν και να προάγουν τις αξίες της ΕΛΙΞ, να έχουν την έγκριση της οργάνωσης και η προσφορά να αφορά τον τοπικό πληθυσμό.
Προτεινόμενες δράσεις:
- παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, για το περιβάλλον, την κοινωνική ππροσφορά, τον πολιτισμό
- εκπαιδευτικά προγράμματα
- θεματικά εργαστήρια
- διοργάνωση ημερίδων
Η σταθερή εθελοντική δράση της ομάδας είναι κάτι που θα προκύψει από την ίδια την ομάδα ανάλογα με τη σύνθεση, τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα των μελών της και τους στόχους που έχουν τεθεί από τον ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό της οργάνωσης.
Για τους σκοπούς αυτούς η τοπική ομάδα θα ορίσει και θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις για προτάσεις και αξιολόγηση της λειτουργίας της καθώς μπορεί και να επιδιώκει συνεργασία με άλλες ομάδες και συλλόγους της πόλης.
Η δράση της θα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, στο διαθέσιμο χρόνο του καθενός και θα βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι στην αυτοοργάνωσή της με την απαιτούμενη στήριξη του προσωπικού του γραφείου και ιδιαίτερα της υπεύθυνης των Εθελοντών. Είμαστε βέβαιοι πως η συμμετοχή σας σε μια νέα τέτοια βάση και προσπάθεια της ΕΛΙΞ θα έχει συνεπή και συνειδητό χαρακτήρα και έτσι μόνο μπορεί να είναι βιώσιμη και ζωτικής σημασίας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ 1)

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν  νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.

Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο.

Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Oι εθελοντές προσεγγίζονται και θεωρούνται περισσότερο συνεργάτες παρά φιλάνθρωποι. Εντάσσονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων κάποιου οργανισμού, αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους, συναλλάσσονται με τα μέλη του προσωπικού και τα άτομα.

Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης: συνοδεία, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, πρόληψη, δωρεά αίματος, μεταφορά ασθενών, επανένταξη, τηλεφωνική ακρόαση, εξειδικευμένες και επαγγελματικές παροχές, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία, κοινωνική γραμματεία, νομική βοήθεια κ.λ.π.

Υπάρχει, επίσης, ο διεθνής εθελοντισμός: ως προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης στις χώρες του Νότου ή ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων. Σε ανάπτυξη βρίσκεται επίσης, ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός, μέσω της ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την καθαριότητα των δασών και των παραθαλάσσιων περιοχών, της οργάνωσης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων κ.λπ. Τέλος, υπάρχει ο πολιτιστικός εθελοντισμός, η οργάνωση από νεανικές ιδίως εθελοντικές οργανώσεις πολιτιστικών θεατρικών, μουσικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που εκφράζουν τη νεανική φαντασία και δημιουργικότητα , πέρα από τη λογική της αγοράς και του κέρδους.

H εθελοντική δράση αποτελεί μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ατόμων. Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση. Η εθελοντική δράση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη 
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
(Κάντε κλικ σε όποια εθελοντική ομάδα σας ενδιαφέρει...)
ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ (ΟΜΑΔΑ 2)